Dwars door de Lage Landen wint Gouden Televizier-Ring 2024

Op donderdag 17 oktober is Dwars Door de Lage Landen uitgeroepen tot winnaar van de 59e Gouden Televizier-Ring. Met 55% van de stemmen won het VPRO-programma overtuigend.

Dwars Door de Lage Landen toont Nederland op zijn mooist. Het tv-programma is puur, het is lief en niet te vergeten: het is gezellig. De Vlaming Arnout Hauben en zijn twee kompanen, Philippe Niclaes en Ruben Callens, leggen in het bekroonde tweede seizoen bijna duizend kilometer te voet af. De heren wandelen van Lauwersoog in Groningen diagonaal naar De Panne in West-Vlaanderen. Onderweg ontstaat een schitterend portret van zowel Nederland als België, terwijl ze boeiende en spontane gesprekken met gewone Nederlanders voeren.

De Nederlandse tv-kijkers hebben de drie Vlamingen in hun hart gesloten en stemden massaal op het VPRO-programma tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala. Met maar liefst 55% van de stemmen kaapten de mannen de Gouden Televizier-Ring weg voor de neus van Denkend aan Holland (Omroep Max) en B&B vol Liefde (RTL4).

Philippe Niclaes kon op het podium in Carré bijna niet geloven wat hem overkwam: “Ik wil al die lieve mensen bedanken bij wie we onderweg een kopje koffie mochten drinken.” En de overdonderde Arnout Hauben voegde er lachend aan toe: “Van elke Vlaming, van elke Belg, uit de grond van ons hart: we zijn superfier. Vanavond zijn we Amsterdammers.

Primeur

Het is een primeur: voor het eerst winnen Belgen de Gouden Televizier-Ring. Het programma deed mee aan de verkiezing omdat het een coproductie is van het Belgische productiehuis De Chinezen, de Vlaamse omroep VRT en de Nederlandse omroep VPRO.

Daarnaast is de Gouden Televizier-Ring een prijs die door de Nederlandse kijker wordt toegekend aan hun favoriete tv-programma van het jaar, en schetsen de drie Vlamingen een prachtig en liefdevol portret van Nederland en België.

Gouden Televizier Oeuvre-Ring

Tijdens het Gala is André van Duin geëerd met een speciale Gouden Televizier Oeuvre-Ring voor zijn rijke tv-carrière van maar liefst zestig jaar. Van Duin maakte zijn tv-debuut in 1964 in de AVRO-talentenjacht Nieuwe Oogst en is sindsdien niet meer weg te denken van de Nederlandse televisie. In een afgeladen Carré werd de ‘komiek des vaderlands’ getrakteerd op een staande ovatie.

André van Duin kreeg de Gouden Televizier Oeuvre-Ring uitgereikt uit handen van Janny van der Heijden. Van Duin: ‘Alle mensen met wie ik heb gewerkt, heel erg bedankt voor jullie vriendschap. Heel lief dat jullie nog steeds mijn vriend zijn. En ik bedank vooral de kijkers thuis, want zonder u had het allemaal geen zin.

In 1975 won André van Duin al een Gouden Televizier-Ring met de tv-registratie van de revueshow Dag Dag Heerlijke Lach.

André van Duin met de Gouden Televizier Oeuvre-Ring. Foto door William Rutten.
Televizier-Ringen

Tijdens het feestelijke gala zijn ook de andere Televizier-Ringen uitgereikt. Dit zijn de winnaars van 2024:

  • Televizier-Ring Acteur: Frank Lammers (Ferry: De Serie – Netflix & Maxima – Videoland)
  • Televizier-Ring Presentator: Tim Hofman (Over Mijn Lijk – BNNVARA)
  • Televizier-Ring Talent: Merel Ek (De Oranjezomer & Vandaag Inside – SBS6)
  • Televizier-Ring Online-videoserie: FOMO Show (KRO-NCRV)
  • Televizier-Ring Jeugd: H3L (Videoland)
  • Televizier-Ring Impact: De Joodse Raad (EO)
Bindinc.

In de aanloop naar het Gala heeft het Nederlandse publiek gestemd via TVgids.nl op hun favorieten. De verkiezing van de Gouden Televizier-Ring wordt sinds 1964 georganiseerd door Bindinc., expert op het gebied van televisiegidsen, gidsdata en kijkersdata. Het Gala wordt georganiseerd en op tv uitgezonden door AVROTROS.